MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI #Llorens Artigas, Josep

data referència transcripció referències
carta ref.llorens-artigas-1918-1
Llorens Artigas, Josep
31/05/1918 llorens-artigas-1918-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Volgut amic: Rebudes les teves postals. La primera no va esser contestada perque no portava l'adressa. A La Veu va sortir una nota que portava la teva entrada a la "Courbet". Despres vaig  dedicar un dilluns a la escultura de l'exposició, el proper dilluns dia 7 parlaré d'en Delaunay;* a La Publi no crec que l'Apa parli de l'exposició, mes aviat en parlarà de del Vell i Nou, ja estaré al aguait. En Sandiumenge, l'última nit que vaig veuret a tu, li va saber greu que no t'hagues presentat; el teu paisatge li agrada molt, va demanar el preu per a un seu parent, el diumenge al matí els individus de la Courbet et buscaven per a cel·lebrar la teva entrada amb una mica de platxeri. Queda ajornat per a quan tornis. La (...) va endavant jo ajudo a retallar les plantilles per a enllestir aviat. En Ricart es a Valencia, en Miró aviat guillarà, solament els misers com jo restarem a ciutat en "cumplimiento" del deber.

Afectuosament

J LLorens


Josep Llorens i Artigas (Barcelona, 1892 - 1980) fou un ceramista i crític d’art. La seva ceràmica es mostra despullada de tot ornament i presta una atenció especial a la forma i la textura. Col·laborà amb Dufy, Marquet, Braque i molt especialment amb el seu amic Joan Miró. Va ser professor de l'Escola Massana i va publicar diferents llibres.

* Robert Delaunay (París, 1885 - Montpellier, 1941) fou un pintor avantguardista. Juntament amb la seva dona, Sonia Delaunay, va impulsar l'orfisme, un nou corrent derivat del cubisme en el qual el monocromatisme i les formes geomètriques van ser substituïts pels colors brillants i les figures circulars. L'orfisme fou també qualificat com a cubisme abstracte o rayonnisme.

noms citats:

Elias, Feliu

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Delaunay, Robert

La Publicitat

La Veu

Vell i Nou

carta ref.llorens-artigas-1919-1
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
15/12/1919
(data estimada)
llorens-artigas-1919-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal 

Perdó si vaig guillar precipitadament pro noi se m'havien acabat els calés en sec, tant que des de Paris a Barcelona vaig fer el viatge sense menjar res puig un franc que tenia va servir-me per a beure cervesa a Toulouse. 

Qualsevol dia passaré a fer una visita a casa teva a darlos-hi bones noves de tú,

D'arrivada he agafat un fort mal de cap, es veu que'm prova mes el clima de Paris que el de casa, aqui continua el lock-aut, i el malestar, no se pas com acabarà, pel que pugui esser aprofito el temps per aqui que fa de bon aprofitar i pensa que un deure de ciutadania t'imposa enviar a la nostre exposicio de Primavera puig despres vindran els quadres a Paris per a que els indigenes veigin de que a câ nostra hi ha gent que ho fa be que no tot es bohemia com alguns representants de Catalunya a Paris 

De Paris lo millor es la ciutat i els parisencs (parisenques incluin naturalment) car el demes te poca importancia tant aqui a Paris com a ca nostra. 

Be plego, perque t'he ben marejat a veure si arreplegare la gripe ara que torna a esser de moda 

No he vist encar en Miró ni en Ricart, el primer ha vingut a casa pro no m'hi ha trovat 

Afectuosament

Llorens Artigas

noms citats:

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

 Lock-out

carta ref.llorens-artigas-1920-1
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
20/02/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-1

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Benvolgut amic:

Rebuda la teva del 19 amb gran alegria; un dia d'aquest arrivarà en Ricart a Paris; en Miró prepara la maleta i segons diu en Dalmau li prepara una exposicio a can Leonel Rosenberg o a can Druet.

Ben content dels teus afers femenins en els quals et desitjo tota mena de prosperitats i cap ensopegada ni moral ni material.

Tambe es una bona nova lo del quadre dels bosc de Boulogne.

Segurament aviat haure de pujar a Paris per afer allavors com que hi vindré de ric tindrem ocasió de "depenser" qualques francs.

Veig no'm dius res dels de câ teva, jo dilluns els aniré a veurer i els parlaré de lo que pintes etc etc, per a ferlos contents.

El sr. Galí* m'encomana es faci el seguent encarrec per si'et ve be el fer-ho. Es compar a can Lefranc rue Valois 18. el seguents colors:

Blanc d'argent / nº13 / 2 tubos

Vert émerande / nº6 / 2 tubos

Cadmium orange foncé / nº6 / 2 tubos

Blau cobalt / nº6 / 2 tubos

Ocre rouge  / nº10 / 1 tubo

Ocre jaume / nº10 / 1 tubo

Terre verte naturel  / nº6 / 1 tubo

Sienne brulée  / nº10 / 1 tubo

Rouge indien  / nº10 / 1 tubo

Rouge venise  / nº10 / 1 tubo

Rouge anglais  / nº10 / 1 tubo

Violet cobalt / nº10 / 1 tubo

Carmin garance  / nº6 / 1 tubo

Jaune de Mars  / nº10 / 1 tubo

Noir ol pêche / nº10 / 1 tubo

Primer si de cas pots mirar quant val i ens ho dius que t'enviariem els francs inmediatament. 

No't descuidis d'enviar-me el cataleg dels independents.

Ja saps que ets de les Arts i els Artistes?

Segurament ja t'escriuran, car els "courbet" han sigut acceptats en bloc a les Arts i els Artistes, en fi tot el que pasi aqui ja t'ho aniré dient sense que m'hagis de contestar puig em faig carreg del que es viure a Paris.

Be plego perque es tard.

Visca la pintura i força salut i anims per a disfrutar-la

Teu affm

Llorens


* Francesc d'Assís Galí i Fabra (Barcelona, 1880 - 1965) fou un pintor i pedagog. Fundà a Barcelona l'Escola d'Art Galí, en la qual es van formar, entre altres artistes, Joan Miró, Lola Anglada, Josep Llorens Artigas i Marian Espinal. La seva pintura va anar evolucionant del modernisme al noucentisme. Els seus treballs més destacats són els frescos de l'edifici de Correus de Barcelona (1928) i els de la cúpula del Palau Nacional de Montjuïc (1929).

noms citats:

Dalmau, Josep

Galí, Francesc

Miró, Joan

Ricart, EC

________________

altres referències:

Associació Courbet

Les Arts i els Artistes

carta ref.llorens-artigas-1920-2
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
25/02/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-2

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal: 

Molt agrahit pel servei que m'has fet enviant els colors no l'hi enviat l'import perque el meu cunyat i ma germana el dilluns dia 1er de mars surten cap a Paris ont arrivaran el dia 2, seran a la mateixa fonda meva (...) crec hi viu en Ricart i tambe hi trovaras aquella data a n'e Miró, ves a saludar al men cunyat que't pagarà el compte d'en Galí; i per si hagues sortit ja ho deixarà a nom teu en un sobre.

Repetesc mil mercés per l'atencio.

Ha vingut en Canals a Paris i ha gestionat una sala pels catalans que exposin amb l'Ajuntament i li ha sigut concedit pel President Mr Jourdain, amb això conve que li' escrivis segurament ja t' deuen haver comunicat que ets nou de les Arts i els Artistes, per tant seras ben colocat i en bona companyia, 

Tinc el sentiment de comunicarte la mort de l'amic Vilàs, en el vapor Legazpi abans d'arribar a Manila atacat per la grippe, si veus an en Ricart pots communicarli aquesta trista nova.

Be plego per a que aquesta t'arribi a temps. digas an è Fabia i a tots els amics que un dia d'aquests els hi escriuré i tu disposa de ton affm.

Llorens i Artigas

noms citats:

Canals

Galí, Francesc

Miró, Joan

Ricart, EC

Vilàs

________________

altres referències:

Les Arts i els Artistes

carta ref.llorens-artigas-1920-3
Llorens Artigas, Josep
Barcelona
15/03/1920
(data estimada)
llorens-artigas-1920-3

J. Llorens Artigas a M. Espinal

Amic Espinal:

El meu cunyat et portava el calés i no va trovar-te a casa teva. Avui m'ha dit te'ls ha enviat. Mil vegades perdó per aquest contratemps que t'han fet tenir aquest diner entretingut.

He escrit an'e Miro, Ricart i Tubau a n'aquet darrer li parlava de l'exposicio pel que fa referencia al escultors Duñars, Vives etc.

Per tu dec dirte que hi ha Temps d'enviar l'obra fins el dia 10 d'abril però el butlleti te d'enviar-se avans del dia 1er. Segurament els de les Arts i els Artistes t'enviaran un butlleti pro per si no ho fessin i tens interés en enviar (que jo t'aconsello ho facis per poc que puguis) l'envio a casa teva i que m'avisin que jo'm cuidaria de tot.   

Al Saló de Tardor vinent segons queda el President i el Vice-President an en R. Canals que vingue oficialment hi haura una sala destinada al comité de l'Exposició d'enguany que hi portara una selecció de les obres exposades separades per entitats que cada una escollirà ella mateixa les obres a enviar aqui a Paris.   

Be plego perque es tart. Escriure aviat referent això, i sense això ja saps les noticies teves sempre son ben rebudes.

Teu i affm

Llorens i Artigas

noms citats:

Canals, Ricard

Dunyac, Josep

Miró, Joan

Ricart, EC

Tubau

Vives, Màrius

________________

altres referències:

Les Arts i els Artistes

Saló de Tardor