MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI #Elias (Apa), Feliu

data referència transcripció referències
carta ref.apa-1920-1
Elias (Apa), Feliu
Barcelona
01/01/1920
(data estimada)
apa-1920-1

Feliu Elias a M. Espinal

Amic Espinal

Contesto a la seva apda [apreciada] postal bo i desitjant-li tota mena de prosperitats en aquesta ditxosa terra francesa.

Els museus D'Ennery (Av. Bois de Boulogne) i Cernuschi (Parc Monceau) també li interesserán. 

Saludi an en Togores i diguili q envii més articles per a Vell i Nou i si ja ha cobrat el darrer que va enviar, aixó és, el segon.

Encaixada afectuosa 

Apa.


Feliu Elias (Barcelona, 1878- 1948) va ser un pintor, crític d'art i ninotaire. Tot i que signava les seves obres pictòriques amb el seu propi nom, en la resta d'activitats ho feia amb els pseudònims Joan Sacs i Apa. El primer en els articles i textos i el segon en els seus dibuixos humorístics publicats a les revistes Papitu i Cu-Cut i al diari La Publicitat. El 1925 la revista La Ciutat i la Casa va publicar un llarg article seu dedicat a la figura de Marian Espinal.

noms citats:

Togores, Josep de

________________

altres referències:

Vell i Nou

carta ref.apa-1932-1
Elias (Apa), Feliu
Barcelona
20/01/1932
(data estimada)
apa-1932-1

Feliu Elias a M. Espinal

Amic Espinal:

Si podeu fer-me a mà 50 Pts a compte em faríeu un gran favor.

Adjunt dugues reproduccions d'obres d'Ysenbrant.* En la pàgina 238 del Burlington Magazine, segon semestre de l'any 1928, trobareu una esplèndida adoració dels Reis del mateix Ysenbrant, i en les pàgines següents el comentari d'aquesta obra, el qual us traduïré, si voleu.

Ben vostre

Apa.


* Adriaen Ysenbrandt (1480/90 - 1551) fou un pintor flamenc que es va especialitzar en temes religiosos. Sabem que Espinal va adquirir en algun moment una obra d'aquest artista per a la seva col·lecció particular i que va vendre anys més tard. Desconeixem si la venda tenia l'objecte de reunir fons per a poder adquirir noves peces o per pura necessitat després de la fallida de l'empresa familiar. En tot cas, de la informació que Elias li proporciona en aquesta carta i la següent, es pot deduir que Espinal tenia un interès especial en obtenir dades del pintor flamenc, probablement perquè ja tenia en el punt de mira l'adquisició de la peça que hem esmentat.

carta ref.apa-1932-2
Elias (Apa), Feliu
Barcelona
22/01/1932
(data estimada)
apa-1932-2

Feliu Elias a M. Espinal

Dia 22

Amic espinal:

No he pogut trovar només que dugues notes sobre A. Ysenbrandt: Burlington Magazine, any 1926. 2ª part (semestre 1er) P. 282 i Histoire de l'Art d'André Michel. tv. p 245 i seg.

Vostre afm.

Apa.