MARIAN ESPINAL

[Pintor i col·leccionista]

EPISTOLARI #Millàs-Raurell, Josep Mª

data referència transcripció referències
carta ref.millas-raurell-1920-1
Millàs-Raurell, Josep Mª
25/02/1920 millas-raurell-1920-1

J.M. Millàs Raurell a M. Espinal

MANCOMUNITAT DE CATALUNYA

Car amic Espinal,

Em permetràs que et parli de "tu" perque no sabria fer amb la teva gràcia la barreja de tractaments que et fas en cada lletra.- Aixo dit, heus-aqui:

Perdona'm el que no t'hagi respost abans. Quan vaig tornar de París, vaig posar-me inmediatament malalt atacat de una gripe espanyola que em feu purgar la virtut de ser separatista.- Després he tingut mandra, molta mandra. Al meu amic Queralt, de Roma[,] al qual et vaig presentar[,] fa poc que li he escrit.- I no és que estigui submengit en un dolç Nirvana, no, però el genere epistolar "no em tira". Tu ja sabràs perdonarme perque també pateixes, em sembla, d'aquesta malura.

Perdona que deixés escapar uns mots aproposit de la teva consternació per el silenci de la "teva", no hi va haver, pots creure, cap mena de ganes de molestar, ni tampoc per part de la Rafela Benet; va ésser tan sols una mica de indiscreció... però jo no creia en la de la Rafela Benet.- De totes maneres jo crec que no ha estat perdut.

París m'ha deixat un dolç regust i unes ganes folles de tornar-lo a gustar. Potser arrangi alguna cosa i torni abans de l'istiu; aleshores podré vistar el Louvre amb detenció i anar al Luxemburg.-

Digues a en Ricart (o no li diguis res, que jo t'inclouré una lletra per ell) que jo em reconec culpable, però que no pot en cap moment exagerar la seva indignació perque no hi ha pecat, car no hi ha hagut malicia. Tinc la desgràcia que quan m'encarreguen una cosa, passen els dies i la cosa no es fà si no m'empenyen a fer-la. En Ricart era a Vilanova, m'havia encarregat de recullir-li uns boixos, que li fes fer una lletra de recomanació per un editor de París, i li dones tres exemplars del nostre llibre. Jo vaig enviar a en Ràfols, els boixos i esperava la liquidació del llibrer Domenech per a demanar-li els exemplars que volia en Ricart, dels que té en depòsit, perquè els que jo vaig reservar-me son ja esgotats.- Com veus, no hi ha sinó una manca de memòria. Ell volia protestar sols de la meva negligència tot dir mal de la meva memòria, no de la meva conducta amb tots i tothom diàfana i honrada. A en Ricart li passarà perquè és un gran xicot a qui jo estimo molt, i li passarà quan comprengui que no ha estat la meva actitut cap manca de amistat, sino una conseqüència de la meva negligència crònica.- Fes-me la mercè d'entregar-li la lletra que t'incloc.-

T'adjunto també els francs que vaig manllevar-te. Thanks!

Escolta: si jo t'enviés els diners voldries comprar-me coses? Sobretot voldria uns llibres anglesos que ja et diria i una reproducció grossa, ben grossa, no colorida (a no ser que fos molt ben feta) de la Primavera de Ghirlandaio. Si la trobessis no esperis pas que t'escrigui; enviala dintre d'un tubu de cartró a la fi de que no es doblegui. En quan al tamany, seria bo que tingués dos pams d'alt, p.e. Mercès. Tot seguit t'enviaria els francs.-

T'envio el meu llibre «Primers" per correu apart. En Salvat-Papasseit que vé a Paris i arribarà dimarts amb l'exprés, et portarà el "Terramar" que demanaves.

Espero que ara hauré pagat un deure d'amistat que ja començava a sentir remordiments.- Tú, ara, ja pots escriure llarg i no amb tarjetetes. Com que alguna fa cert goig, si vols, la pots posar dins de la letra, però no redactis telegrames.

Teu, com sempre, cordialissim amic, que t'abraça (jo soc així)

Millàs-Raurell

25/II/20


Josep Maria Millàs-Raurell (Barcelona, 1896 - 1971) fou un escriptor, traductor i dramaturg. Va viatjar per Europa amb Carles Riba i va ser alt funcionari de la mancomunitat catalana i de la Generalitat republicana. Al terme de la Guerra Civil es va mantenir allunyat de tota activitat literària.

noms citats:

Benet, Rafael

Ràfols, Josep F.

Ricart, EC

Salvat Papasseit, Joan

________________

altres referències:

Terramar

carta ref.millas-raurell-1922-1
Millàs-Raurell, Josep Mª
Barcelona
02/01/1922
(data estimada)
millas-raurell-1922-1

J.M. Millàs Raurell a M. Espinal

Amic Espinal: 

Adjunt trobaràs uns prospectes de les funcions que dilluns comencen al Romea. Es la primera d'un abonament a 6 funcions de teatre estranger (bo de bo de bo)*. T'agrairia molt que (...) a la teva familia perque s'hi abonés perque faria molt bonic posar el seu nom en la llista d'abonats. En darrer cas no hi faltis. Pots fer l'encarrec per telèfon al Romea (3500 A) i et portaran a domicili el que demanis. Moltes gràcies i t'abraça et teu amic, 

Millàs - Raurell. 


* Millàs-Raurell es refereix al cicle que va oferir la Companyia Italiana. Consultar l'enllaç

altres referències:

Teatre Romea