ref: espinal-1929-2

imagen carta

Barcelona 28/11/1929

Barcelona 28 Novembre 1929

Estimada Maria, acabo de rebrer le teva lletra. Molt bé que baixi la febre (en Rofes* diu que això sol ja es un èxit) pro llàstima que no passis millors nits. No t'enpotinguis perxò. Jo estic molt enfeinat, ara arribo de Terrassa i el Dau Rosa** es va acabant. N'hi ha per un mes i prou. Les nenes van bé i ľAdelaida ja no té l'ull vermell. T'envien molts petons. Vaig a sopar desseguit perquè avui hi ha sessió Mirador*** i l'Elies m'ha comprat entrada. Es la primera nit que surto d'ença que ets fòra. No'm llevaré tard demà, no tinguis por. Escriu. Jo en la pròxima ja t'explicaré altres coses. 

T'abraça fort

M. Espinal 



* El Doctor Rofes era el metge de la família i veí de Cerdanyola.

Biografia de Cosme Rofes

Retrat del Fill de Cosme Rofes, per Espinal

____________________

** El 1925 Francisco Salvans (cosí de la mare d'Espinal i un dels empresaris més importants de Terrassa) va encarregar al pintor el disseny i la decoració d'una casa d'estiueig que s'havia de bastir en un solar situat a les terres de la masia La Barata, a Matadepera. Durant els cinc anys següents Marian Espinal exercí d'arquitecte, projectant una vil·la d'estil italianitzant; però també d'artista, pintant un fris decoratiu per al saló i diferents quadres; i d'assessor personal de Salvans quant a la tria dels mobles i les obres d'art que posarien el colofó al projecte. La casa, a la qual Espinal es refereix en aquesta i altres cartes com el "Dau-Rosa", fou acabada el 1930, probablement durant la primavera.

El 1936 la propietat fou confiscada per la Generalitat a fi de protegir el patrimoni artístic que es conservava a l'interior, poc després que Francisco Salvans, el seu fill Joan i altres industrials terrassencs fossin “passejats” per un escamot capitanejat per Pedro Alcocer (Pedro el Cruel). Durant els fets de La Barata Espinal es trobava passant l'estiu amb la seva muller i les seves filles en una casa annexa a la Torre Salvans. En ser avisat de la mort dels Salvans i advertit que no trigarien a venir a detenir-lo, Espinal es va amagar al bosc durant dos dies fins que va poder tornar a Terrassa per camins poc transitats, on va trobar refugi a casa del seu sogre, Francesc Vancells, i poc després a Barcelona, on va romandre amagat al domicili d'una coneguda de la família durant uns quants mesos.

El febrer del 1938, després del trasllat de les Corts Espanyoles a Barcelona, la Torre Salvans fou convertida en la residència de Manuel Azaña i la seva esposa, els quals visqueren a la casa juntament amb una part del seu equip i de la seva guàrdia personal fins al gener del 1939.

(Francisco Salvans: Real Academia de la Història)

(La Torre Salvans: trailsantllorenc.blogspot.com)

(Els fets de La Barata: raco.cat)

(Azaña/Torre Salvans: el puntavui)

 

Vista de la Torre Salvans.

*** Mirador era un setmanari polític, artístic i literari fundat per Amadeu Hurtado aquell mateix any. Entre molts altres hi van col·laborar, de manera regular o especial, Andreu Avel·lí Artís, Joan Cortès, Jaume Passarell, Carles Sentís, Feliu Elias, Joan Teixidor, Martí de Riquer, Rossend Llates, Sebastià Gasch o Tristan Tzara.