ref: viladomat-1926-1

imagen carta

Madrid 02/04/1926

Gran Pension Cabrera 

Claudio Coello. 23, 1º 

Madrid 2 d' Abril de 1926 

Benvolgut Espinal: 

Rebuda la teve lletra i per ella veig la impossibilitat de que vinguis a madrilenyajá cosa que per mi es un disgust. 

A mes de la molta feina que tinc com sigui que encara no hi tingut temps de visitar els museus on hem anat avui amb En Castedo i era tancat. 

Creume que mon plaer hauria sigut tenirte de company aqui, pro segons me dius la furibundesa d'En Dalmau ho impideix. 

Ara en serio: a mi em sera impossible ser a Barcelona (Sardanyola) avans del 10[,] et prego que vegis al meu sogre perque fassi enmotllar la figura inmediatament i al arrivar jo la retocaré si es necessari i l'enviarem totseguit car si no ho fem aixis no es podrá presentar la dita figura a l'exposició. A les teves mans deixo el que es fassi tal com dic en la certesa de que tot lo que fassis, per mi sera ben fet. Lo interessant es QUE TINGUEM TEMPS SUFICIENT ENCARA QUE JUST PER PRESENTARNOS A L'EXPOSICIO DECENTMENT. 

T'aviso que jo estic molt espentat i jo esperava, que essent jo a Madrit hu aprofiteries per no cel-lebrar l'exposicio, carregantme el mort a mi o a la meve ausencia, pro ANAR FENT SOM AL BALL I LA BALLAREM DEU HI FASSI MES QUE NOSALTRES. 

Molts recorts a la teve dona i forses petons a la nana i reb una ben afectuosa estreta de ma de ton ver amic 

Josep ViladomatJosep Viladomat i Massanas (Manlleu, 1899 - Escaldes-Engordany, 1989) va ser un dels escultors més dotats de la seva generació. Es va formar amb Joan Borrell i va treballar al taller d'Eusebi Arnau. Participà en el grup d'Els Evolucionistes, fundat l'any 1917, juntament amb Joan Rebull i Josep Granyer. Entre les seves obres destaca l'escultura d'homentage a La República del monument a Pi i Margall que es va construir el 1934 al bell mig de la plaça del Cinc d'Oros de Barcelona, després d’haver guanyat el concurs públic que s’havia convocat. El model que l’escultor va presentar va ser fet a l'estudi d’Espinal, a Cerdanyola, car era hivern i l’estudi de Viladomat no tenia calefacció. Espinal va aprofitar les sessions de posat de la model per fer dibuixos i pintures, una de les quals es pot veure actualment al Museu d’Art de Cerdanyola. L'escultura a escala monumental en bronze es va fondre la foneria Barberí d'Olot, actualment reconvertida en el despatx dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, guanyadors del Premi Pritzker de l'any 2017.

+ info Monument a Pi i Margall

+ info Espai Barberí