ref: espinal-1919-2

imagen carta

Paris 13/10/1919

París 13 Octubre 1919

Estimats pares i germanes:

Suposo haureu rebut una carta des Narbonne i un telegrama des París. Com vos deia a la carta vareig sortir de Narbonne a la 1,20 cap a Toulouse des d'on al cap de 2 hores d'arrivar (a les 6,36) varem partir per París amb un exprés que neix allà mateix. A les 8 del vespre –els meus ulls atònits– a caball d'un cotxe ja'm dirigia an aquest hotel. Al arribar a la Gr. d'Orsay tots els autos i cotxes foren presos per assalt i fou perquè vareig acceptar el preu que que'm feu el mateix cotxer –9fr– que vareig poguer prendren un. El "cocher" feu moltes marrades avans de portar-me a l'hotel Peyris i de quant en quant me deia:

–Voilà Monsiuer qu'il est bien loin, ça mérite un bon pourboire.–

Jo pensaba ni 5 centims!

Arribem a l'hotel i res, no hi ha lloc. Allavors dic que hi vaig recomenat d'en Jori, que conec an en Durán i Tortajada* que posa an aquest mateix hotel. Vaig el saludo –an en Durán– intercedeix; el mateix maitre d'hotel m'acompanya a varis establiments de "chambres a coucher"; en troven una a la Rue Trévise 15. Tot això perque a l'hotel per ara son totes plenes –les chambres. Despres tornem i sopo i quedem que de moment manjaré a l'hotel de la rue du Conservatoire i dormiré a la de Trévise "Et voilà tout".

El preu de la pensió complerta es de 18 a 25 fr. Ara cama açí cama allà me costará un ull de la cara.

He anat a visitar ja a Mr Plumet –ja domino el metro– no hi era pro hi havia la seva senyora. Me digué quant dificil fora trovar la pensio que jo desitjava pro que faríen tot lo que podrien. Varem quedar que dema o dema passat despres "le diner" hi tornaré Pour dire bon jour a Mr Plumet

Adeu puig ja es hora d'anar a le "diner" i an aqui no esperen

Vostre

Marian

Demá continuarà* Miquel Duran i Tortajada (València, 1883 - 1947) fou un escriptor i periodista. Va ser el fundador del Diari de Sabadell –que va dirigir fins al 1916– i el director de La Publicidad del 1920 fins el 1921. Entre 1919 i 1920 va viure exiliat a París per motius polítics.