ref: espinal-1920-20

imagen carta

Paris 17/03/1920

Paris 17 març 1920 

Sr. En Josep Espinal 

Barna 

Estimat pare: 

Vetaquí que avui amb motiu del seu St Patró Josep, qui era un bon home segons diuent uns i no tan bon home segons diuent altres, quins han llegit el llibre de Renau i ara de moment deixaré l'Història que es el ball i qui no vulgui ball que no vagi a l'era per anar al gra de la cosa, que com deia es el cas de que amb pretex d'esser la festa del seu Sant i que només passa un cop l'any moltes persones perquè l'estimem de bò de bò i altres perquè els convé tot simplement estar bé amb V aprofitarán aquesta avinentesa per a ferli patent els seus bons sentiments e inefables desitjos de prosperitat que per a V i els seus senten.

Doncs bé, a tants vehements desitjos uneixi els del seu fill que ara es troba com el peix a l'aigua a aquest Paris, la moderna Atenas, gustant de la bona pintura i demés manifestacions artístiques gràcies al mai prou alabat sacrifici d'un Pare tan bò com V. que amb tantes suors pujà la fàbrica de quina pensava fer-me'n continuador sortint-li ¡o fatalitat! el tret per la culata degut a la meva deria del pintar.

Pro com que V es home creient i sabía que no sols de pa viu l'home i ajudat i encoratjat per la meva mai prou alabada mare, soportà el cop i lo que es més sabé avenir-se, i proves n'ha donat, a la meva vocació com a cosa sagrada.

I ara que de lluny aprecio més les coses, veig els deutes que he contret devant vostres grands sacrificis i la meva regoneixença es infinita i a voltes em demano si tindré prou força per a reixir i no es que dubti del meu talent, quin procuraré enriquir cada dia més, sinó de les meves forces corporals perqué es ofici el del pintaire de martre, perqué es un crear constant en que l'esperit sofreix i frueix a la vegada (com dòna que infanta) i que't deixa caç, pro robustiré el meu cos i reixiré.

Vaig a terminar aquesta epístola l'objecte de la qual ha sigut palesar-li els meus grands agraiment i regoneixement en aquest día de la seva festa anyal, felicitant-lo també de part del Dr de Guerin, de Mme Bravais i de Mrs Plumet.

Forta abraçada del seu fill

Marián-Antón