ref: viladomat-1926-1

imagen carta

Madrid 02/04/1926

Gran Pension Cabrera 

Claudio Coello. 23, 1º 

Madrid 2 d' Abril de 1926 

Benvolgut Espinal: 

Rebuda la teva lletra i per ella veig la impossibilitat de que vinguis a madrilenyajar, cosa que per mi és un disgust. 

A més de la molta feina que tinc, com sigui que encara no he tingut temps de visitar els museus on hem anat avui amb En Castedo i era tancat.

Creu-me que mon plaer hauria sigut tenir-te de company aquí, pro segons em dius la furibundesa d’En Dalmau ho impedeix. 

Ara en serio: a mi em serà impossible ser a Barcelona (Cerdanyola) abans del 10, et prego que vegis al meu sogre perquè faci emmotllar la figura immediatament i a l’arribar jo la retocaré si és necessari i l’enviarem tot seguit, car si no ho fem així no es podrà presentar la dita figura a l’exposició. A les teves mans deixo el que es faci tal com dic en la certesa que tot el que facis, per mi serà ben fet. Lo interessant és que tinguem temps suficient encara que just per presentar-nos a l’exposició decentment. 

T’aviso que jo estic molt espantat i jo esperava, que essent jo a Madrid ho aprofitaries per no celebrar l’exposició, carregant-me el mort a mi o a la meva absència, però anar fent som al ball i la ballarem. Déu hi faci més que nosaltres. 

Molts records a la teva dona i força petons a la nana i rep una ben afectuosa estreta de mà de ton ver amic

Josep ViladomatJosep Viladomat i Massanas (Manlleu, 1899 - Escaldes-Engordany, 1989) va ser un dels escultors més dotats de la seva generació. Es va formar amb Joan Borrell i va treballar al taller d'Eusebi Arnau. Participà en el grup d'Els Evolucionistes, fundat l'any 1917, juntament amb Joan Rebull i Josep Granyer. Entre les seves obres destaca l'escultura d'homenatge a La República del monument a Pi i Margall (vegeu imatge a la pàgina següent) que es va construir el 1934 al bell mig de la plaça del Cinc d'Oros de Barcelona, després d'haver guanyat el concurs públic que s'havia convocat. El model que l'escultor va presentar va ser fet a l'estudi d'Espinal, a Cerdanyola, car era hivern i l'estudi de Viladomat no tenia calefacció. Espinal va aprofitar les sessions de posat de la model per fer dibuixos i pintures, una de les quals es pot veure actualment al Museu d'Art de Cerdanyola. L'escultura a escala monumental en bronze es va fondre la foneria Barberí d'Olot, en l'actualitat reconvertida en el despatx dels arquitectes Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, guanyadors del Premi Pritzker de l'any 2017.

 

+ info Monument a Pi i Margall

+ info Espai Barberí