ref: gol-1919-1

imagen carta

01/01/1919

Molt estimat amic:

No puc deixar passar mes temps, saben[t] que estas a París, sens deixar d'escriuret algunes ratlles. Doncs va esser molta l'alegria que vareig tenir al saber que de debó hi erets; un dia vareig trobar al Canars de Camera lo teu Pare i germana i ne ho van contar que estabas a Paris, Doncs dec comunicarte ma afecció. Grand sort has tingut tu avans que jo de poder veure aquest pais, grant per nosaltres pintors.

Animat força al costat dels Cezan[ne], Monet (...) Aveure si prompte explota tots els teus pensaments i realitzas una gran obra.

Cuidado amb aquelles nenes de faldilles curtes que fan caure l'anima.......

Espero tan aviat com arribis a Barcelona me donaras forces impressions dels nostres amics mestres.

Jo treballo molt. Faig grans plats de ceràmica, joies, marfils, pinto, faig tambe grand[s] plat[s] repujats de coure i llauto Are hi fet una creu penjoll de molt interes. Asaijos necesaris que tinc de fer per poder explotar ma força pictorica

L'altre dia hi va haver un concert al Orfeu del Blai Net va quedar molt be sobretot en el Sant Francesc anan per sobre les ones.*

L'altre dia vareig anar a Can Folc[h] i Torres i me vareig despedir d'ell. Don[cs] tenia que marcha[r] a Paris. A veure si el veus.

Amic Espinal res mes per avui, et saluda atentament el teu amic que t'estima molt

GolJosep Mª Gol (Barcelona, 1897 - 1980) fou un pintor, esmaltador de vidre i ceramista, deixeble de Francesc Galí i de Pau Gargallo a l'escola de Bells Oficis. L’any 1922 Espinal li va fer el retrat que reproduïm.

* Sant Francesc de Paula caminant sobre les aigües, segona de les dues Llegendes de Franz Liszt.