MARIAN ESPINAL

[Pintor y coleccionista]

EPISTOLARIO #Badrinas, Antoni

fecha referencia transcripción referencias
carta ref.badrinas-1916-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
24/05/1916
badrinas-1916-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa, 24/V/16

Amic Espinal:

Fa uns 15 dies vaig enviar el quadre a en B. Armengol i com sigui que no m'ha fet cap indicació pel cobro, em prenc la llibertat de molestarvos per preguntarvos com veu quedar ab ell, si es qu'espera factura o m'ho farà dir ell mateix.

Vaig veure uns estudis vostres a cal Faci qu'em van agradar molt. Ara estem enfeinats ab la monografia den Torras. Disposeu del vostre amic

Badrinas


Antoni Badrinas i Escudé (Terrassa, 1882 - Barcelona, 1969) fou un pintor, moblista i decorador. Durant els anys vint Espinal li va encarregar diferents peces de mobiliari, en algunes de les quals, com les que reproduïm més avall, hi va col·laborar dissenyant marqueteries, talles i peces de metall repujat.

 

carta ref.badrinas-1919-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
06/12/1919
badrinas-1919-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 6 Dbre 1919 

Amic Espinal:

He rebut la teva aposte del 23 passat i tal com desitjes vaig parlar amb en Fornells respecte al cuadro; varem quedar que a fi de mes, com me dius, se t'enviaran, doncs pel Ntre no hi havia temps hàbil. Em poses amb un compromís havent de fer jo el preu, fins are se l'han fet sols. Buscaré el den Benet i t'hi equiparare, t'estarà bé? Suposo que ell l'entregarà avans de fi de mes, doncs crec volia dur-lo a una exposició, pero com les coses van per mal camí no se si es farà. 

Molt m'alegro de que vegis força fatu, evita però el perill de tornar de Paris com l'Aragay d'Italia, fora de mal gust i fuig de certes conseqüencies, en fi crec trovarás força per a resistir les temptacions. No deixis d'anar al Panteon a veure els frescos (sic) d'en Puvis [de Chavannes]. Jo no conec un eva de correguda, aixís es qu'em tornaria a venir de gust de reveureho.

Portam alguna cosa de per qui, ja et prepararé el recader, ja sabs els meus gustos, Impressionisme, Fauvisme - Vuillard - Bonnard. No allargo mes.

L'assumpte Benet. Mallol esta resolt ferreament per Benet. Crec que ja hi dona lliçò. Jo el veig molt poc. Sols vaig veurel el dia de la retrobada íntima en honor de l'Armengol. Va esser una festa de recordança a l'ensems que s'inaugurà la sala de les seves obres permanents. Tot va anar be, sols que la Facia s'ens adormi (medium) i van tenir de despejarla.

Avui s'han despedit tots els obrers de Terrassa. A Barna fa 8 dias està tot parat i botigues tancades. Ningú veu el final. A Terrassa hi haurà  15000 persones en vaga. Deu ens ajudi.*

El meu nano trempat, es comença a fer fer la llei.

Mira si trobes una bona màquina fotogràfica Querz, 6 ½ x 9 o axis. En podrias aprofitar-ten per aqui si me la vendries a mitad de preu. Fa temps que hi vaig al darrere. Però ha de ser de marca, i em sembla que aprofitant la baixa podria trobarse i com es particular no et farian pagar aduana.

Em sembla que ja t'ho he dit tot. Que t'hi conservis molt i t'instrueixis. Ja sabs pots manar a ton bon amic que t'aprecia

Antoni Badrinas

Penses estar-hi molt temps?

Creu 30


* Tancament patronal (locaut) que es va produir des del novembre de 1919 fins al febrer de 1920 en resposta a la CNT.

 

nombres citados:

Aragay, Josep

Armengol

Benet, Rafael

Mallol, Ignasi

carta ref.badrinas-1920-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
07/02/1920
badrinas-1920-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 7 Febrer 1920 

Amic Espinal: Al rebre la teva del 2 corrent, ja en Fornells tenia enviat 1 xec per tu de 700 francs. Aquesta cantitat correspont a 300 pts, sense que aixó vulgui ser el preu del cuadro. Com la cosa s'anava allargant, vaig proposarli jo amb l'intent de que poguessim enviarte una cantitat prudencial i fer la liquidació quan tu tornessis. Si jo hagués tingut la teva carta d'ara se t'hauria pogut enviar el conjunt, doncs trovo be lo que em demanes i ja era lo que pensava jo proposar, pero ha vingut d'uns quant dies. Si es que et quedes mes temps aqui i ho necessites pots dirigirte directament an en Fornells que penso no tindrá inconvenient en enviarte el resto.

La sala de l'Armengol está instalada a la casa particular dels germans, al carrer de Sant Pere, antigua casa Hernando avui "El Blau".

Si poguessis procurarte un catàleg de colors de can Lefranc i de can Blanchet, rue Bonaparte 38, i enterarte dels preus, o millor dit del descompte qu'ens farian comprant una cantitat important de tubos, equivalent a unes 1000 pts, t'ho agraïria molt. Som uns quants que voldriem ferho, perque a les cases intermediaries ens exploten es un negoci en que hi guanyan un 70 o 80 % i no val a (...) aixís la sang dels artistes. Jo tinc cataleg i (...) den (...) de Munich. Resultan molt barates, pero hi ha l'inconvenient del transport i d'haver d'enviar els calés per endavant. Si ens enteniam amb Paris t'enviariem els diners. Tu ens farias la compra fentho envalar per la casa mateixa.

No has trovat cap obra modesta sobre els impresionistes amb gravats?

He tingut el nano malalt de l'escarlatina, pero ara ja va per bé. Amb aixó del locaut es un fàstic (...) fer res

Et desitjo salut i forces per païrho tot.

Adeu

en Antoni Badrinas

nombres citados:

Armengol

________________

otras referencias:

Lock-out

carta ref.badrinas-1920-2
Badrinas, Antoni
Terrassa
23/02/1920
badrinas-1920-2

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 23 / Febrer 1920 

Amic Espinal: vaig rebre els catàlegs que vas tenir a be enviarme i en consecuencia t'envio amb aquesta el pedido per la casa Blanchet, perque ens facis el favor de encarregarnos l'envio de tot lo que anoto. Per el pagament dels materials t'incloc 1 xec a la teva ordre, nº  101.292 Contra el "Lloyds of National Provincial Foreign Bank Ltd., de 2500 francs que espero en tindrás prou. El pedido puja 2.417 francs de manera que quedan 93 francs per gastos de embalatge i transport doncs l'aduana s'ha de pagar aqui. Essent una cantitat important ves si et fan algun descompte, o quan menys que ho embalin de franc. Els envios els destinen per paquets postals de 5 kgs, als que hi entri, i diu que va millor, havent nhi molts, enviarlos escalonats, uns quants cada dia. L'embalatge que sigui lo suficient fort per a rebre els embats de tot.

Lo que t'agraïrem com a favor especial es que ens revisis tot el pedido avans no l'embalin perque no ens clavin un rave. Aqui hi ha una mica la creença que els envian sècs, per tant feslosho remarcar, que hi ha artistes espanyols escamats per això.

El blanc de plata veig que el posan amb dugues consistencies, ferme é fluide., si el fluide no es això de regalarne l'oli i que s'hi pugui pintar be, allavors que dels 100 n'hi posin 90 normal; de ferme cap.

Si et faltavan diners tu mateix treu algun tubo de les cantitats mes grosses i si t'en sobran compram algún llibre d'aquests qu'em deies.

Espero m'enviaràs una nota liquidació ben detallada, doncs hi ha tubs per a 8 o 10 companys i tenim de fer l'equivalencia amb pesetes.

Espero em diràs com estás amb en Fornells, si ja l'has escrit.

Dispensa el trevall que t'hem donat, ja sabs qu'estic a la (...).

Recort de tot els companys. Digam si envias res a la exposició de Barcelona.

Teu affm amic

Antoni Badrinas

Marge lateral esquerra:

Escric aquesta i m'entero que a causa dels temporals hi ha dificultats amb la linea de França, per lo tant si aquesta t'arribava mes tard que el 1er de març digas a can Blanchet que es per causa de força major i que t'aguantin els preus

carta ref.badrinas-1920-3
Badrinas, Antoni
Terrassa
02/04/1920
badrinas-1920-3

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrasa, 2 abril 1920

Amic Espinal:

He rebut la teva postal del 7 i m'apresso a dirte que s'ha rebut un envio d'en Blanchet compost de 9 caixetes, per paquet postal, contenint so que segueix:

63 - tubus blanc d'argent grans

42 - ocre jaune mitjans

18 - blau cobalt

2 - garanee pùrpure

2 - cadmium citró

14 - siena cremada

2 - negre

30 - garanee foncé

12 - vermelló chine

18 - vert esmereva

Desitjaria a veure si aixó es tot lo enviat en els tres envios que diuen primers i també cotejar amb el pedido, doncs em sembla que d'alguns n'hi ha massa. No puc fer el repartiment que no sigui tot enviat i no tingui la ftra total.

Espero poder reveuret perque em contis impressions. Si vens avans del 18 encara veuràs una exposició meva de notes del Vallparadis. Sembla qu'entra a la gent. N'he venut alguns. Res mes per avui, et desitjo un feliç viatge i amb recorts per a ta familia resto teu affm amic

Antoni Badrinas

carta ref.badrinas-1921-1
Badrinas, Antoni
Terrassa
26/09/1921
badrinas-1921-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

Terrassa 26 Septre 1921 

Creu 30

Amic Espinal: Referent a l'assumpte que tractavem l'altre dia Benet-Mallol, t'agraïré em siguis quelcom concret, encare que hagis d'anar a veure a en Mallol i explicarli. He vist casualment al pare den Rafel i m'ha dit te mir d'influir amb en Puig i Cadafalch. Per lo tant a veure si fas una bona obra.

Teu affm amic

Badrinas

nombres citados:

Benet, Rafael,

Mallol, Ignasi

Puig i Cadafalch, Josep

carta ref.badrinas-1926-1
Badrinas, Antoni
18/05/1926 badrinas-1926-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

18 maig 1926 

Amic Espinal: L'enhorabona per l'aument de familia, desitjant que continuhi tot be. Vaig sentir que no em trovessis a casa, doncs tinc quelcom a passar-te. 

Primerament a veure que fem dels mobles de la saleta del pis. Si com suposo s'han de fer, ens convindria, fer-los aquest estiu que ja sabs que es la nostra cuesta. Ademés a veure si m enfiles lo de la Barata*; podries venir a La Floresta a veure la barraca-model qu'han fet, doncs ara es construeix molt i ens convé estar ben situats. El dia de Snt. Joan hi aniré tot el dia. Per anar-hi amb auto, sortint de Snt Cugat per la carretera de la Rabassada, cuan sigueu a uns dos Km. en vistes a les casetes trenqueu a la dreta, un camí de carro bo, i al cap de poca estona a l'esquerra, al arribar a un pont hi ha un camí particular i sortireu, donant la volta per tota "La Floresta", a una casa. Si al passar pel camí algú os deia res, digueu que teniu permís d'en Ramon Laseras.

Esperant tindre el gust de veuret algún dia, et saluda amb recort per la Maria i demés

teu afm. 

A. Badrinas


* Torre Salvans. Consulteu la nota de la carta espinal-1929-2

nombres citados:

Manuel Azaña

Salvans, Francisco

________________

otras referencias:

La Barata

Torre Salvans

carta ref.badrinas-1927-1
Badrinas, Antoni
27/09/1927 badrinas-1927-1

Antoni Badrinas a M. Espinal

27 setembre 1927

Amic Espinal: Tinc les portes del Sr. Salvans llestes i demà les venen a buscar. Ell va venir a veurels a mig enverniçar, pero la mala sort feu que no em trovés a la botiga. He mirat de fer-lo tornar peró ja es a la Barata* i diu que li ve malament. Com l'Obiols necesita pistrincs caldria fer la factura, pero avans he volgut consultar-te per veure si l'espantarem amb lo qu'em surt cuntant només els jornals estrictament 

—jornals de marcater ---- 336,35

—(...) de les portes -------- 78

—fustes, (...) i serres -------75,90

—vernís ------------------65

                                 _________

                                        555,25

Dibuix Obiols                  300

                                  ________

                                        855,25

Digam que et sembla del preu, doncs, si et sembla que li hagués de fer mal efecte, també sabrem perdrehi cuartos. L'Obiols em digué que ho deixava a la meva ma, pero crec que ho val. 

Suposo continueu be, nosaltres guardem un bon recort de l'estada aquí, pero ja tornem a estar junyits.

Recorts a la Maria de part nostra i tu rebels del teu

Badrinas


Badrines va realitzar diferents projectes de mobiliari per a la casa de Francisco Salvans, en els quals Josep Obiols va col·laborar dissenyant marqueteries i altres elements ornamentals.

nombres citados:

Obiols, Josep

Salvans, Francisco