MARIAN ESPINAL

[Pintor y coleccionista]

EPISTOLARIO #Ràfols, Josep F.

fecha referencia transcripción referencias
carta ref.rafols-1922-1
Ràfols, Josep F.
Florencia
22/06/1922
rafols-1922-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

Entimat amic: Vaig passar per l'Hotel Cavour de Florencia i em digueren que ja haviau marxat. Molt em va doldre no poguer veure-us i acompanyar-vos una estona a seguir monuments i museus d'aquella ciutat bellíssima.

Ara soc a Florencia per uns quants dies. A la Vil·la Romania Calle Tron, 1130, 3º piano em teniu a les vostres ordres. 

Un afectuós recort.

Ràfols

21 juny 1922.


Josep Francesc Ràfols i Fontanals (Vilanova i la Geltrú, 1889 - Barcelona, 1965) fou un arquitecte, pintor i historiador de l'art català. Membre del Cercle Artístic de Sant Lluc, fundà amb Josep Llorens i Artigas el grup artístic Agrupació Courbet.

carta ref.rafols-1925-1
Ràfols, Josep F.
Barcelona
12/03/1925
rafols-1925-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

ATENEU BARCELONÈS

Estimat amic:

Pregat per en Folch i Torres per a que col·labori a la Gaseta de les Arts* he pensat, entre altres treballs, publicar-hi un article sobre la vostra obra de pintor,** sobretot tenint fresca com encara tinc la visita que vaig fer al vostre taller. Per això vos prego que m'envieu deu o dotze fotografies — de les deu o dotze obres vostres que considereu millors — per a il·lustrar el meu escrit, de les quals no puc respondre de que les publiqui totes, perque no se el criteri en aquest punt del director de la revista; però si, segurament, les sis o set d'entre la dotzena que'm doneu que jo consideri mes boniques. Voldria que hi estessin representats en la il·lustració els vostres diferents temes (que tan admirablement toqueu) i, si pot ser, dintre varies èpoques. Tinc un grandísssim interès en fer-hi publicar els dos retrats de la vostra germana petita: l'antic de la nineta i el mes recent de cos sencer, sentada. Us prego, molt especialment, que no deixeu d'enviar-me aquestes dugues fotografies.***

El paquet de fotografies m'el podeu deixar a la porteria de l'Ateneu o a la casa ont estic aqui Barcelona: Provença, 243, 2 on.

Ben afectuosament:

Ràfols.

12 Març 1925


* Gaseta de les Arts va ser una revista d'art i arqueologia dirigida per Joaquim Folch i Torres i publicada quinzenalment a Barcelona entre 1924 i 1927. En una segona etapa (1928 -1930) i sense canviar de nom, es va fusionar amb la revista *, dirigida per Rafael Benet. La direcció de la nova publicació va estar a càrrec de Folch i Torres i Rafael Benet.

** Gaseta de les Arts, núm 31, pp. 6-7, Barcelona, 15 d'agost de 1925.

*** Reproduïm una de les fotografies de les pintures d’Espinal a les quals Ràfols fa referència.

 

 

nombres citados:

Folch i Torres, Joaquim

________________

otras referencias:

Gaseta de les Arts

carta ref.rafols-1925-2
Ràfols, Josep F.
Barcelona
23/07/1925
rafols-1925-2

Josep F. Ràfols a M. Espinal

Amic espinal: Vaig rebre la vostra carta i us estic agraït per la recomanació.

També us ho estic pel convit que malhauradament no puc acceptar, puig aquests dies que soc a Barcelona estic ocupadíssim i els mesos d'agost i setembre els penso passar a Vilanova.

M'en alegro de que treballeu força. Un abraç. Ràfols

Barcelona -  23 juliol 1925

carta ref.rafols-1927-1
Ràfols, Josep F.
Banyoles
06/12/1927
rafols-1927-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

6 desembre 1927.

Estimat amic Espinal: M'ha dolgut que l'ésser obligatoriament aqui a Banyoles no em permetés assistir als funerals pel repòs etern del vostre pare. No l'oblido, però, en els meus actes piadosos.

Un cordial i dolorós abraç.

Josep-F. Ràfols

carta ref.rafols-1928-1
Ràfols, Josep F.
La Selva del Camp
07/09/1928
rafols-1928-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

La Selva del Camp, Arrabal de S, Rafael (Tarragona.) 

7 setembre 1928.

Estimat amic Espinal: Encara que amb el retràs de tres mesos us enviï la resposta, no cregueu que no vaig estimar-vos moltissim la vostra lletra de pésam en ocasió de la mort del meu pare estimadissim. El que vos allí em contàveu del vostre cas, ara em passa a mi. No que no hagués sentit la mort de moltes altres persones, però ara, després de la mort del Pare tinc una sensació com si ningú no hagués mort avans d'ell. Es veritat el que dieu: després d'un moment així de capdal en el dolor del viure, totes les ambicions del món ens semblen jocs de bojos. El meu pare, en els seus últims mesos sentia una gran indiferència per les coses terrenes i jo he heredat aqueixa posició. Del que no em desentenc, amb tot, és el dels bons amics com vos, i us abraço amb tota l'ánima. 

Josep-F. Ràfols. 

carta ref.rafols-1930-1
Ràfols, Josep F.
La Selva del Camp
30/09/1930
rafols-1930-1

Josep F. Ràfols a M. Espinal

Estimat amic: A son temps vaig rebre la vostra benvolguda lletra del 15 d'abril, amb les dues postals de Bellesguard. Mercés per les vostres gestions.

Desitjaria que en rebre aquestes ratlles, la vostra esposa estés completament bona, que l'estada a Font-Romeu l'hagi restablert del tot.

Vos disposeu sempre del vostre vell amic:

Josep-F. Ràfols.

La Selva del Camp, 28 setembre 1930.

carta ref.rafols-1965-1
Vídua de Josep F. Ràfols
La Selva
19/09/1965
rafols-1965-1

Vídua de Ràfols a M. Espinal

+ La Selva, 19, dia de Santa Maria de Cervelló

1965

Distingit amic: 

Está apunt de començar-se a escriure una biografia del Josep (a. s. c.). Vosté va ser el seu amic en el temps de l'Agrupació Courbet. 

¿Recorda algun acte o paraula que l'evoqui amb tota la força de la seva bondat, humilitat o integritat d'esperit? 

Als que foren els seus amics els hi faig aquesta pregunta per si poden contestar-la i per a recollir dades per aquesta biografia.

Agraïnt-li molt aquest esforç de memoria que li demano, tot quan pugui dir-me, per poca cosa que a vostè li sembli, serà rebut amb alegria.

Rebi la meva distingida salutació

Vídua de Ràfols

nombres citados:

Ràfols, Josep F.

________________

otras referencias:

Agrupació Courbet