MARIAN ESPINAL

[Pintor y coleccionista]

EPISTOLARIO #Obiols, Josep

fecha referencia transcripción referencias
carta ref.obiols-1921-1
Obiols, Josep
Roma
13/02/1921
obiols-1921-1

Josep Obiols a M. Espinal

Roma 13 Febrer 1921

Amic Espinal:

Quan veniu a Italia? Que feu per Barcelona?

Sadoll del paisatge dins el gust de Poussin, arbres i ruines molt ben composats del Palati us envío un afectuós record, que és una cosa que hauría fet mes aviat si el record l'escrigués la postal ell mateix.

Vostre

Josep Obiols


Josep Obiols i Palau (Barcelona, 1894 - 1967) fou un pintor, dibuixant i gravador. Espinal li va encarregar dibuixos de marqueteries per a peces de mobiliari de la Torre Salvans i de casa dels seus pares.

 

otras referencias:

Poussin

carta ref.obiols-1925-1
Obiols, Josep
Barcelona
13/05/1925
obiols-1925-1

Josep Obiols a M. Espinal

13 Maig 1925

Sr Marian A. Espinal

Benvolgut amic:

Em plau de fer-vos saber que el dia 2 d'aquest mes que som em va neixer una mosseta.

Però el veritable motiu d'adreçar-vos aquests mots, cal confessar-ho, és demanar-vos diners. Aixís us agrairé que'm digueu què'm cal fer per copsar 400 ptes. que (si no us hi oposeu) compto ja que importen els dibuixos que us vaig fer pels vostres mobles.

Un esdeveniment com el que us anuncio al començar ja sabeu per experiencia que augmenta les necessitats pecuniaries de la casa. Això, penso, m'excusarà de la gosadia d'escometre-us si n'hi ha.

Mentre espero doncs saber quelcom de vos us saludo i testimonio la meva consideració i afecte

Josep Obiols


* Obiols es refereix als dibuixos dels elements ornamentals per als mobles del saló del domicili barceloní dels pares de Marian Espinal, un dels quals era el cabinet que reproduïm.

carta ref.obiols-1927-1
Obiols, Josep
18/01/1927 obiols-1927-1

Josep Obiols a M. Espinal

18 gener 1927

Amic espinal:

Tinc llest el dibuix per la marqueteria del moble del vostre parent Salvans. Digueu-me, si el voleu veure a casa, mes o menys a quina hora vindreu que us esperaré; o si voleu, el puc també deixar a câl Badrinas. He fet una parella idíl·lica, el jove tocant la guitarra.

Cordialment vostre

Josep Obiols

nombres citados:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

carta ref.obiols-1927-2
Obiols, Josep
Pobla de Claramunt
01/09/1927
obiols-1927-2

Josep Obiols a M. Espinal

Pobla de Claramunt 1 de Setembre 1927

A M. A. Espinal

Tossa

Estimat amic:

El dibuix i l'execució de la marqueteria del Sr. Salvans puja 700 ptes. Us agraïría moltissim que quan us vingui bé em deixessiu aquest import a casa el mateix Badrinas o allà on me digueu.

Us he d'agraïr també el convit que em feieu de venir a Tossa. Des d'ací on soc és tant poc avinent que no s'hi pot pensar. Y penso ser fora de Barcelona encara tot aquest mes de setembre. Un projecte tenim pero que..., qui sab? Hem parlat amb alguns amics, millor dit algunes amigues de la meva dona, d'aprofitar algun d'aquests viatges maritims, que organisa no sé qui, cap a la costa brava. Diumenge que ve justament n'hi ha un cap a Tossa. Aquest no el podem aprofitar perque encara serem ací. Pero si en ser a Barcelona alguns d'aquests barcos en fa encara algun altre, tingueu segur que si és a Tossa, no deixaré de venir a veure-us.

He provat aquest istiu de pintar algun paisatge. No m'han sortit sino banalitats. Penso encara tornar-hi perxò i veurem. Sempre, és clar, m'ha semblat que no era el meu ofici el de paisatgista pero que voleu? Hi ha recons ací on soc que temptacions m'han vingut de pendre l'ofici d'altri i de pintar pels que no hi han vingut.

Malauradament hom me distreu i em destorba de treballar seriament; pero pintant poc o molt, sino puc tenir el goig de veure realitzat rès d'important, compto i recomto amb malengia allo que em falta de fer per arribar-hi. Y no em negareu que coneixer les nostres limitacions i les nostres mancances és ben saludable, sobretot per aterrar la propia vanitat. Y veieu com un estiueig pot convertir-se en una tanda d'exercicis espirituals. Hom m'ha dit que vos esteu donat al més desenfrenat epicureisme. Com a bon amic us desitjo que la severitat us sedueixi i l'esforç us abelleixi i potser, potser, que la pobresa us guareixi.

Amb tot l'afecte ben v.

Josep Obiols

nombres citados:

Badrinas, Antoni

Salvans, Francisco

________________

otras referencias:

Tossa

carta ref.obiols-1930-1
Obiols, Josep
Vilanova i la Geltrú
29/07/1930
obiols-1930-1

Josep Obiols a M. Espinal

Viladrau 20 de juliol 1930

Estimat Espinal:

L'altre dia vaig ser a Barcelona i l'Altés em va preguntar a qui hauría d'enviar la factura dels recordatoris del casament dels Salvans. M'ho voleu dir?

Els millors records de vostre

Josep Obiols

nombres citados:

Salvans, Francisco